Tesztelés és azonnali visszacsatolás

A kiemelt mintacsoport működése a Koragyermekkori programban

A projekt 30 hónapos időtartama alatt szigorúan egymásra épülő elemeket valósít meg, kezdve a módszertani anyagok kialakításával, az ezekre épülő tananyagmodulok fejlesztésével, majd a tananyag átadásával a képzés során. Az a gyakorlati munka, mely a projekt fő célját, a 0-7 éves korú gyermekek alapellátásának fejlesztését hivatott megvalósítani, a projekt végére indulhat be országszerte. A tervezéskor elsődleges fontosságú volt, hogy a projekt módszertani fejlesztési időszakában kialakított módszertani, szakmai fejlesztésekről, az egyes elemi projektek irányvonalainak helyességéről már az előtt gyakorlati visszajelzés érkezzen, hogy az országos bevezetés megtörténne. Erre a feladatra jött létre a kiemelt mintacsoport.

 

A kiemelt mintacsoport tagjai

A mintacsoport lelkes és elkötelezett alapellátási szakemberekből áll – területet ellátó védőnőkből, vegyes praxisú háziorvosokból és házi gyermekorvosokból –, akik gyors és őszinte visszajelzést adnak a projekt egyes elemeiről, így például az elkészült szakmai anyagokról, a szülői- és rizikókérdőívről, tananyagokról és az informatikai fejlesztések használhatóságáról. Az 50 fős csoport célja, hogy összetételével minél jobban reprezentálja az ország gyermek-alapellátásának rendszerét. Tagjaikat különböző fővárosi kerületekből, városokból, és kistelepülésekből választottuk, melyekben egyaránt található átlagos, átlag feletti helyzetben lévő vagy hátrányos helyzetű terület. A mintacsoport tagjainak kiválasztásakor a megfelelő képesítések megléte mellett a gyakorlati jártasságra helyeztük a hangsúlyt, így a védőnők esetén minimum 2 éves, míg az orvosok esetén legalább 10 éves tapasztalattal rendelkező szakembereket kerestünk. Az orvos–védőnő párok esetében az is elvárás volt, hogy az ellátott családok, gyermekek száma közel hasonló arányt mutasson, de minimum 60%-ban egyezzen meg a közösen ellátott gyermekek száma.

A kiemelt mintacsoport területi lefedettsége

  • 5 budapesti kerület: X, XII, XIV, XV, XXII
  • 7 megyeszékhely: Debrecen, Kecskemét, Pécs, Győr, Békéscsaba, Miskolc, Nyíregyháza
  • 8 közepes város: Hatvan, Hódmezővásárhely, Nagykanizsa, Szekszárd, Gyula, Balassagyarmat, Dombóvár, Pápa
  • 4 kisváros: Balatonfüred, Vásárosnamény, Marcali, Dorog
  • 11 község: Balogunyom, Nyáregyháza, Ferencszállás, Szakmár, Mezőszilas, Tiszabura, Sajópetri, Karancslapujtő, Jánosháza, Zalavár, Abádszalók
  • A kiemelt mintacsoport 2013. februárban kezdte meg működését. Az azóta eltelt időszakban a szakemberek többek között az alábbi feladatokat végezték el:

    • A szülői megfigyelésen alapuló kérdőívek pilotszerű tesztelése során 1650 gyermek pszichomotoros fejlődésének vizsgálata valósult meg a szülői megfigyelésen alapuló kérdőívekkel és pszichomotoros fejlődéssel kiegészített gyermekorvosi vizsgálatokkal. Kollegiális vélemény a szakmai irányelv– és az indikátorfejlesztés témaválasztásához.

    • Az egészségügyi alapellátásban használt, kb. 170 dokumentum véleményezése és jelenlegi használatának feltérképezése.

    • A gyermek-alapellátásban dolgozó szakembereknek készülő kézikönyv tartalmának véleményezése.

    • Pszichoszociális tényezők és egészségi állapot feltérképezése a rizikó kérdőívek lekérdezésével a várandósok, 1 és 12 hónapos csecsemők, 3 és 5 éves gyermekek/családok körében.