Aktualitások
Aktualitások

Az egészséges újszülött és koraszülött táplálása

Elérhető letölthető formátumban "Az egészséges újszülött és koraszülött táplálása" című szakmai irányelveken alapuló gyakorlati útmutató

Tisztelt Kolléganő, Kolléga!

Az anyatej nemcsak a legértékesebb tápláléka az újszülötteknek és koraszülötteknek, hanem mind az egészséges, mind a beteg csecsemők legfőbb immunszerve is, mely védi őket az akut betegségekkel szemben és jelentősen csökkenti a későbbi életkorban fellépő kóros állapotok kockázatát.

Az eredményes szoptatást több tényező befolyásolja egy édesanya életében, melyek között fontos szerepet töltenek be az egészségügyben dolgozók: a várandóság ideje alatt a védőnők, háziorvosok, szülésznők és szülész orvosok, a megszületést követően a kórházi védőnők, ápolónők, neonatológusok és gyermekorvosok, majd a hazaadás után a területi védőnők, házi gyermekorvosok és háziorvosok.

A kiadvány célja, hogy mindezen szakemberek számára gyakorlati útmutatót nyújtson, melynek segítségével a legnagyobb esélyt adjuk a megszületett babának és édesanyjának, hogy a lehető leghosszabb ideig élvezhessék az anyatejes táplálás mással nem pótolható jótékony hatását.

A szerzők deklarációs pontokba „Deklaráció 1.” gyűjtötték össze azokat a legfontosabb szakmai tényeket, teendőket melyek megvalósulása leginkább befolyásolja az eredményes szoptatást.

Az egyes deklarációkat követően röviden ismertetik az annak megvalósulásához vezető szakmai irányelveket és gyakorlati teendőket, valamint felhívják a figyelmet a gyakori hibákra „Hiba:”.

Számos deklaráció esetében bemutatják a nemzetközi ajánlásokat (WHO stb.) és saját tapasztalatuk alapján kidolgozott ellenőrző listákat*, melyek kötelező kitöltése fontos feltétele és egyben segítője a magas szintű laktációs tevékenységnek.

Kapcsolódó anyagok
Letölthető állományok