Iskolavédőnő
Iskolavédőnő

Egészség és egészségmagatartás iskoláskorban

Szeretnénk figyelmébe ajánlani a most megjelent az Iskoláskorú gyermekek egészségmagatartása (HBSC) elnevezésű, az Egészségügyi Világszervezettel együttműködésben megvalósult nemzetközi kutatás 2014. évi felméréséről készült nemzeti jelentést.

Kedves Kollégák!

Szeretnénk figyelmébe ajánlani a most megjelent az Iskoláskorú gyermekek egészségmagatartása (HBSC) elnevezésű, az Egészségügyi Világszervezettel együttműködésben megvalósult nemzetközi kutatás 2014. évi felméréséről készült nemzeti jelentést.  A több mint három évtizede megvalósuló – minden negyedik évben felvételre kerülő – reprezentatív adatgyűjtés a 11 – 18 éves, iskolába járó fiatalok egészségét befolyásoló szokásokról ad átfogó képet. A hatékony egészségfejlesztési, egészségnevelési munka alapdokumentumaként is felfogható tanulmánykötet éppen azokat az egészséggel kapcsolatos viselkedéseket mutatja be, amelyekre a prevenciós munkának irányulnia kell. Nemzetközi kutatásról lévén szó a résztvevő országok az eredményeket az adott gazdasági és kulturális kontextusban értelmezhetik és hasonlíthatják össze a többi résztvevő ország eredményeivel. Ezzel Magyarország nemzetközileg is megmérettetik, rávilágítva így az eredményekre és a hiányosságokra is. A mintegy harminc éve ismétlődő kutatás az eredmények hosszú távú alakulásának követését is lehetővé teszi, úgy, hogy már az új kihívásokhoz (és problémákhoz) is alkalmazkodva - adekvát szempontokkal - bővült a vizsgálat.

Ajánljuk, tehát  a kiadványt szakembernek és érdeklődő kollégáknak egyaránt, hiszen tanulmányozásával - a jövőt jelentős mértékben meghatározó -, a felnövekvő generációk egészségével összefüggő információk megismerésére, az eredményekben való elmélyedésre és ezzel összefüggésben a ránk váró feladatok megtervezésére van lehetőség . A tanulmány letölthető innen.

A kutatási jelentés elektronikus változata itt olvasható.