VRONY-RBK
VRONY-RBK

Köszöntő

2017.10.31. kedd 11:38

A veleszületett rendellenességek kötelező bejelentési rendszerének működése több mint öt évtizedes múltra tekint vissza. Magyarország világviszonylatban az elsők között volt az adatok folyamatos gyűjtésének és rendszeres elemzésének, valamint az országos regiszter létrehozásának tekintetében. 


A Veleszületett Rendellenességek Országos Nyilvántartása (VRONY) egyedülálló értéket képvisel a több tízezer esetszámot tartalmazó adatbázis és az erre épülő kiegészítő rendszerek, így a monitorozás és surveillance funkciók terén. 


A népegészségügyi érdekből gyűjtött adatok megbízható információt szolgáltatnak a veleszületett fejlődési rendellenességek magzati életben történő felismerésének lehetőségeiről és eredményeiről és a rendellenességek hazai előfordulásáról, térbeli és időbeni megoszlásáról, esetleges halmozódásukról. A gyermekek egészségére vonatkozó adatok elemzésével és az eredmények publikálásával célunk a népegészségügyi politika támogatása, az egészségügyi ellátásra szoruló személyek időben változó számának nyomon-követése és a népesség egészségi állapotának javítása, továbbá a gyűjtött adatok segítségével a szakemberek nyomon követhetik és felmérhetik az egészségpolitikai beavatkozások hatásait és hatékonyságát.


Reményeink szerint a honlapon közreadott információk hasznos tájékoztatást nyújtanak a szakemberek és szülők részére is illetve mindazok számára, akik érdeklődnek a gyermekek egészségét meghatározó tényezők iránt, így a gyermekek egészségi állapotát jelentősen meghatározó és befolyásoló veleszületett fejlődési rendellenességek iránt. 


Ezúton köszönjük mindazon szakemberek aktív közreműködést, akik munkájuk mellett példamutatóan segítették a rendellenességekkel kapcsolatos adatgyűjtést és hozzájárulnak a rendellenességek előfordulási gyakoriságának még pontosabb megismeréséhez.