Szakemberek támogatása
Szakemberek támogatása / Primer prevenció

A születendő gyermek életkilátásainak javítására szolgáló primer prevenciós feladatok

A születendő gyermek életkilátásainak javítása a szülők egészséges életmódjával kezdődik, hiszen az egészséges életmód kiemelt hangsúlyt fektet a tudatos családtervezésre. A gyermek tudatos tervezése, várása védő tényező, míg a kezdeti bizonytalanság, ambivalencia kockázati tényezőként van jelen a gyermek sorsát illetően.

A szülővé válás idején elengedhetetlen a várandósság, szülés, gyermeknevelés kapcsán felmerülő lényeges témák tudatosítása és átgondolása. A védőnők és a várandós gondozását végző szakorvosok kiemelt szerepet játszanak ebben a folyamatban.

A primer prevenció célja a gyermekvállalás tudatos tervezésének, a várandósság idejének támogatása és a teljes időszakon átívelő egészséges életmód fenntartása.


Modern társadalmunkban a gyermekek fejlődése a jövő záloga, ezért a legfőbb társadalmi cél és feladat a gyermekek és családok egészségének védelme. A felnőttkori testi és lelki egészség meghatározója lehet a gyermekkori egészségmagatartás, ezért a gyermekek védelmére már a várandósság idején, majd a perinatális időszakban kiemelten kell figyelni.

Számos esetben találkozunk azzal a jelenséggel, hogy nem az információ hiánya, sokkal inkább az információ kezelhetetlen mennyisége okozhat problémát a fiatal szülőknek. Az írott és elektronikus formában érkező információk értelmezése nem csak a mennyiségük miatt okoznak problémát, hanem azért is, mert egymásnak ellentmondó megoldási javaslatokból, kétséges forrású adatokból kell a szülőknek kiszűrni, hogy egyes kérdésekben milyen irányt kövessenek. A védőnő, szülésznő és orvos szerepe jelentős, hogy a pontos és egyénre szabott információkkal a megfelelő szülői kompetencia és felelősségérzet kialakuljon.

A személyre szabott megoldások megtalálása csakis közösen történhet. A szülői kompetencia érzése erősödik azáltal, hogy ők maguk is gyűjtenek információt, ugyanakkor az egészségügyi ellátás során biztosított személyes kapcsolat segít az eligazodásban, az elakadásokon való túllendülésben és az újszülött életkilátásainak optimalizálásában.

A védőnő optimális esetben már a gyermek eljövetelének tervezési időszakában megkezdheti a családok támogatását, de legalábbis már a várandósság első heteiben elkezdődhet a gondozás.

Az egészséges életmód kialakítása és hosszú távú fenntartása az egyik legfontosabb primer prevenciós feladat a gyermek tervezésének és várásának idején. Az alap-, és szakellátás szakembereinek feladata: a szülők tájékoztatása és támogatása annak érdekében, hogy minél jobb életesélyekkel indulhasson el születendő gyermekük.

A módszertani útmutató segítséget nyújt - a várandósság idején egyéni és csoportos tanácsadás keretében végezhető - a tipikus problémák, módszerek és gyakorlati alkalmazási lehetőségek bemutatásával.

Kapcsolódó anyagok
Letölthető állományok