Egységes dokumentációs rendszer lép életbe

2014.04.07. hétfő 14:34

A gyermek-egészségügyi alapellátásban szükségessé vált olyan korszerű és egységes dokumentációs rendszer kialakítása, amely a gyermek fejlődését az anya várandósságától – azaz az egészségi állapot szempontjából meghatározó magzati kortól – kezdődően 7 éves korig követi.

Tovább >>

Új módszertani útmutató a gyermekek szűrővizsgálatához

2014.04.03. csütörtök 14:22

A cél egy olyan gyermek-alapellátási módszertani útmutató kidolgozása volt, mely mindazon alapellátó orvosi és védőnői (szűrő)tevékenységet felölelné, mely új módszertani szempontok szerint, a szülők segítségével, bevonásával, gyermekeik egészséges fejlődésének nyomon követése érdekében történik.

Tovább >>

Indikátorokkal mérhető egészségügyi ellátás

2014.04.02. szerda 14:20

A mérhetőséghez olyan információs rendszereket szükséges kialakítani, amelyek lehetővé teszik a valid adatok gyűjtését, és ezek alapján indikátorok fejlesztését és alkalmazását.

Tovább >>

Készül a módszertani útmutató a gyermek-egészségügyi alapellátás értékeléséhez és fejlesztéséhez

2014.04.02. szerda 14:16

A készülő útmutató azoknak a szakembereknek szól, akik a gyermek-egészségügyi alapellátás minőségfejlesztése, az ellátás folyamatos javulása érdekében az ellátók tevékenységét – különböző okból, pl.: belső minőségügyi ellenőrzés, szakmai minőségértékelés, hatósági célú szakfelügyelet – értékelni kívánják.

Tovább >>

Szülői megfigyelésen alapuló kérdőív

2014.04.02. szerda 14:14

A szülői megfigyelésen alapuló kérdőív (röviden szülői kérdőív) célja a szülők gyermekeik fejlődésével kapcsolatos ismereteinek bővítése, a védőnők, házi gyermekorvosok és vegyes praxisú háziorvosok munkájának segítése. A kérdőív segítségével a szülők tapasztalatai is bekerülnek a rendszerbe, amelynek célja, hogy időben felfedezhetőek legyenek azok a problémák, amelyeket korai kezeléssel korrigálni lehet.

Tovább >>

Védőnői szolgáltatásokkal kapcsolatos esetmegbeszélések

2014.03.23. vasárnap 16:31
A Koragyermekkori program egyik fontos eleme, hogy megismertesse és elterjessze az esetmegbeszélés módszerét a gyermek-egészségügyi alapellátásban dolgozó szakemberek körében.
Tovább >>

Informatikai fejlesztések, újítások

2013.11.23. szombat 15:36

A folyamatban lévő fejlesztések legfőbb célja, hogy azok a releváns adatok, amelyeket az egyik ellátó gyűjt, de a másik ellátónak is szüksége van rá, a lehető legautomatikusabban megosztásra kerüljenek, hogy hiteles, naprakész információ álljon rendelkezésre az esetleges beavatkozásokhoz. Alapvető cél továbbá, hogy lényegesen csökkentsük, sok esetben teljesen kiváltsuk a papíralapú adminisztrációt.

Tovább >>

Szakmai kompetenciahatárok

2013.11.21. csütörtök 14:56
A projekt egyik fontos törekvése az egészségügyi alapellátás preventív ellátási feladatainak, a szakemberek együttműködésének és feladatmegosztásának áttekintése, a szakmai kompetenciáiknak megfelelő célszerű munkamegosztás, együttműködés és információcsere meghatározása.
Tovább >>

Tesztelés és azonnali visszacsatolás

2013.11.20. szerda 14:32

A projekt 30 hónapos időtartama alatt szigorúan egymásra épülő elemeket valósít meg, kezdve a módszertani anyagok kialakításával, az ezekre épülő tananyagmodulok fejlesztésével, majd a tananyag átadásával a képzés során. Az a gyakorlati munka, mely a projekt fő célját, a 0-7 éves korú gyermekek alapellátásának fejlesztését hivatott megvalósítani, a projekt végére indulhat be országszerte. A tervezéskor elsődleges fontosságú volt, hogy a projekt módszertani fejlesztési időszakában kialakított módszertani, szakmai fejlesztésekről, az egyes elemi projektek irányvonalainak helyességéről már az előtt gyakorlati visszajelzés érkezzen, hogy az országos bevezetés megtörténne. Erre a feladatra jött létre a kiemelt mintacsoport.

Tovább >>